© Unicef2016 / Khonje
Droner skal redde liv i Malawi
I Malawi dør 10.000 børn årligt af HIV. Mangelfuld transport og dårlige veje betyder lange ventetider på resultater fra HIV tests med forsinket behandling til følge. Derfor vil UNICEF sammen med Malawis regering nu bruge droner til at forkorte ventetiden markant.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Afrika
Temaer: Afrika under forandring, Sundhed, Teknologi
Droner skal fremover transportere livsvigtige blodprøver mellem sundhedsklinikker i Malawis afsidesliggende landområder og laboratorier i byerne.
Det kan betyde forskellen mellem liv og død for tusindvis af børn fordi lange ventetider på prøveresultater mindsker chancerne for en tidlig og effektiv behandling, fortæller Angela Travis, der er chef for kommunikation og partnerskaber i UNICEF Malawi.
Dårlig transport koster liv
I dag tager det i gennemsnit 11 dage at få en blodprøve fra den lokale sundhedsklinik i landområderne frem til et laboratorie og op til otte uger før resultaterne ligger hos sundhedsklinikkerne igen.
“Transportsystemet er meget dårligt, der er mange forsinkelser, motorcykler er dyre og der er ofte ikke penge til benzin. Det betyder store forsinkelser eller atblodprøverne slet ikke bliver afhentet,” forklarer Angela Travis.
Dronerne kommer
Derfor er UNICEF gået sammen med Malawis sundhedsmyndigheder om drone-projektet med en forventning om, at dronerne kan blive en integreret del sundhedssystemet.Ideen er, at sundhedklinikker, laboratorier og hospitaler fremover skal samarbejde effektivt ved hjælp af mobilteknologi, SMS-beskeder – og droner.
Og de første testflyvninger har været en succes. Dronerne, der er en meter i bredde, har fløjet med simulerede blodprøver mellem landsbyklinikker og et laboratorie på Kamuzu Central Hospital i Malawis største by Lilongwe.
Mange liv kan reddes
I Malawi har over ti procent af befolkningen mellem 15-49 år HIV. Det anslås, at over 1 million mennesker i Malawi levede med HIV i 2014.
40.000 børn blev født af HIV-smittede mødre samme år. Som følge heraf døde 10.000 børn af sygdommen i 2014. Af dem var halvdelen ikke i behandling.
Der sker dog fremskridt i landet, hvor 90 procent af gravide kvinder i dag kender deres HIV status.
En høj prioritet er derfor at sikre tidlige tests og behandling af alle nyfødte babyer og børn.