Kvinde i Nepal, som arbejder i rismarken Foto: CCBY Jeffrey Allen
Gratis operationer skal stoppe forfærdelig sygdom
Nepalesiske kvinder bliver nu opereret for den invaliderende fistula-sygdom og træder ud af skammen og stigmatiseringen.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Asien
Som en del af den globale indsats ’End Fistula’ tilbyder FN’s Befolkningsfond (UNFPA) nu gratis operationer til kvinder, der er ramt af lidelsen fistula. Det sker sammen med det lokale sundhedsinstitut B.P. Koirala. Indsatsen har til hensigt at udrydde sygdommen i Nepal og resten af verden.
Hvad er fistula?
- Obstetrisk fistula betyder, at der under en fødsel opstår en varig skade, der giver lækage mellem en kvindes underliv og blæren eller tarmen.
- Fistula opstår ofte, fordi pigerne er meget unge, når de føder, eller grundet lange og komplicerede fødsler uden tilstrækkelig fødselshjælp.
- Flere end to millioner kvinder lever med fistula i Asien og Afrika.
- 50.00-100.000 kvinder rammes hvert år af sygdommen, der er smertefuld og socialt isolerende.
Kilde: UNFPA
Palesh Devi Rajdhobi var kun 17 år gammel, da hun blev gift. På få år fødte hun seks børn. I den sidste fødsel var barnet dødfødt, og Palesh Devi blev ramt af obstetrisk fistula, dvs. en skade, hvor et hul dannes mellem underlivet og blære eller endetarm. Hun måtte leve med sygdommen i 21 år, før hun fik den operation, der gjorde hende rask.
”Det var som at træde ud af et fængsel. Jeg græd af glæde,” siger hun.
For de ramte kvinder er operationerne ikke kun en vej ud af den fysiske smerte, som sygdommen medfører. Behandlingen er også med til at bryde den sociale isolation, mange af kvinderne oplever. Fistula gør kvinderne inkontinente og medfører en meget grim lugt.
I Nepal anslås det, at mellem 200 og 400 kvinder hvert år rammes af fistula. De fleste lever langt fra hospitaler og skal ofte transporteres i timer eller dage for at nå frem.
Over 30 kvinder er nu blevet opereret, og målet er at behandle alle ramte kvinder. En opsøgende kampagne skal nu nå ud til kvinder og piger, som lider af fistula, men ikke ved, at der er hjælp at hente.
Der er håb for, at problemet med fistula vil blive mindre i fremtiden. Tal fra Verdensbanken viser, at langt flere fødsler i Nepal nu foregår med uddannet fødselshjælp, som er vigtigt for at forhindre problemet i at opstå. Andelen af fødsler med jordemoder er på ti år steget fra 18,7% til 58%.