Foto: Clara Halvorsen
Kenya laver sit eget folkemøde
I Nairobi har Kenya netop holdt sit første folkemøde med inspiration fra Danmark. Ligesom herhjemme er målet at bringe folket og politikerne tættere på hinanden.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Afrika
Temaer: Afrika under forandring, Event, Politik
Fra onsdag til lørdag i sidste uge var der for første gang folkemøde i Nairobi. Ligesom herhjemme handler det om, at folket og politikerne skal mødes ansigt til ansigt og tale om politiske problemstillinger i en uformel atmosfære, hvor indgroede politiske vanereaktioner og konfrontationer efterlades uden for døren.
Folkemødet i Kenya hedder The People Dialogue Festival og arrangeres af den kenyanske organisation Centre for Multiparty Democracy (CMD), der har 28 politiske partier som medlemmer.
Foto: Edward Sifuna
Festivalen er direkte inspireret af folkemøderne i Danmark og Sverige, og ligesom herhjemme er folket primært repræsenteret af forskellige civilsamfundsorganisationer, selvom helt almindelige kenyanere også er velkomne. På det kenyanske folkemøde har deltagerne blandt andet mulighed for at møde præsident Uhuru Kenyatta og oppositionslederen Raila Odinga.
”Der er mange problemer i Kenya, men denne festival er med til at nedbryde afstanden mellem folket og magthaverne,” siger Omingo Magara, der er leder af CMD.
Det direkte møde er især vigtigt, fordi der i Kenya generelt er voksende mistillid mellem regeringen og civilsamfundsorganisationerne. Stemningen er ofte konfrontatorisk, men folkemødet skal give et rum til en neutral politisk samtale. Det kan være medvirkende til at genoprette tillid til demokratiet i Kenya, der er under pres på grund af korruptionssager og mangelfuld økonomisk forvaltning.
Ifølge arrangørerne er målet, at deltagerne opnår en bedre forståelse af balancen mellem politisk konkurrence og samarbejde, og at politikerne kan enes om en overordnet fælles plan om reformer.
Arrangøren CMD arbejder sammen med Dansk Institut for Partier og Demokrati, der blev etableret af Folketinget i 2010. Instituttet arbejder for at styrke demokratiet i udvalgte udviklingslande.