Rokke ved Hol Chan Marine Reservatet i Belize. Foto: Antonio Busiello, WWF
Nyt håb for berømt, bevaringsværdigt koralrev i Belize
Verdens næststørste koralrev, Belize Barrier Reef, er blevet fjernet fra UNESCO's liste over akut truede områder efter massiv indsats fra lokalbefolkningen.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Latinamerika
I over ti år har det beliziske koralrev, Belize Barrier Reef, været truet på grund af konstruktionsarbejde langs den caribiske kyst og olieboringer i nærområderne.
Men da den beliziske regering i oktober 2016 tillod seismiske olie-undersøgelser kun 10 kilometer fra det langstrakte koralrev, fik det befolkningen i Belize ud på gaderne i protest.
Koralrevet er Belizes stolte bidrag til UNESCO’s liste over bevaringsværdige steder og er levebrød for over halvdelen af landets befolkning. Vibrationerne fra de seismiske undersøgelser er gået hårdt ud over det skrøbelige koralrev og dets varierede dyreliv.
Massivt pres, blandt andet fra demonstrationer og underskriftsindsamlinger, har nu stoppet nogle af de trusler, koralrevet står overfor. Regeringen i Belize har suspenderet de seismiske forsøg og olieboringer omkring koralrevet. Nu, 19 måneder senere, er koralrevet ikke længere akut truet og er derfor blevet fjernet fra UNESCO’s liste over områder, der er i kritisk fare for ødelæggelse.
Koralrevene er kendte for deres store biodiversitet, og de er hjemsted for nogle af verdens mest fascinerende planter og dyr.
“Vi har været vidne til et fantastisk skift. Belizianerne har forsvaret deres natur og vist omverdenen, at det faktisk er muligt at rette op på menneskeskabte ødelæggelser,” siger Marco Lambertini, generalsekretær i Verdensnaturfonden, WWF International, om udviklingen.
WWF har ledet en international kampagne netop for at stoppe ødelæggelserne af koralrevet i Belize. Fremtiden for Belize Barrier Reef og resten af verdens koralrev er dog stadig usikker på længere sigt, hvor især global opvarmning udgør en alvorlig trussel.