Drop vanetænkningen, start vandtænkningen
Udfordringen med at skaffe rent vand til fattige mennesker på tørre steder har fået mange opfindere på banen med kreative løsninger. Vi ser her nærmere på nogle af de bedste ideer fra den store internationale opfinderkonkurrence INDEX: Awards 2015.
Del artikel
Hvad er INDEX Awards?
INDEX er en dansk organisation, der hvert år afholder en global konkurrence om at finde den bedste nye idé, der kan gøre menneskers liv bedre:
”Vi opfordrer designere over hele verden til at stoppe med at designe askebægere og tekopper, og i stedet fokusere deres kreative evner på vigtigere udfordringer som klimaforandringer, overbefolkning, vandmangel osv., fordi vi tror på, at design kan spille en vigtig rolle i at skabe bedre løsninger i en verden under hastig forandring,” skriver INDEX på deres hjemmeside.
Præmien er på en halv million euro, og de nominerede idéer spænder vidt, lige fra avancerede tekniske opfindelser til kunstprojekter og arkitektur.
INDEX: Awards startede i 2005, og har siden præmieret i alt 25 vindere med i alt 2,5 millioner euro. Prisoverrækkelsen finder i år sted d. 27. august i Værftshallerne i Helsingør.
Læs mere på http://designtoimprovelife.dk/award/
Andre Kategorier
Regioner: Globalt
Temaer: Bæredygtighed, INDEX - design, Klima, Sundhed, Teknologi
Milliarder af mennesker har fået adgang til rent drikkevand siden 1990, men mange millioner mangler stadig den livsnødvendige væske. Ofte er vandet for langt væk, og når man endelig når frem til floden eller søen for at hente sit vand, kan det være forurenet. Men måske behøver det ikke være så svært at skaffe rent drikkevand uden at at bore dybe brønde eller lægge lange rørledninger.
Pulver-raket slukker tørsten
For eksempel er der flere opfindelser på vej, der vil give vand til tørre egne ved bogstaveligt talt at hive vandet ud af den blå luft. AQR hedder en af opfindelserne, der mest af alt ligner noget fra en science fiction-film. Det er en 90 cm høj rumraket-lignende tingest, der kan foldes ud, så den står på tre ben i ørkensandet. Inde i ’rakettens’ krop er der 25 kilo knastørt kalciumklorid (CaCl2), der opsuger den fugt, der naturligt findes i luften, selv i ørkenen.
Om natten åbner man en lille luge i toppen af apparatet, så saltet kan suge luftens fugtighed til sig. Om dagen lukker man så lugen igen, og stiller maskinen i solen.
I ’rakettens’ top findes en linse, som indfanger solens stråler og leder dem ind i apparatet. Temperaturen stiger og skaber overtryk, som så skubber det opfangede vand ud gennem en membran i maskinens bund og ned i for eksempel en flaske, hvor det er klart til at drikke. Samtidig tørrer solvarmen saltet, så det er klar til at opsuge mere vand næste nat. AQR’s opfindere hævder, at deres maskine på denne måde uden elektricitet vil kunne producere mellem 11 og 15 liter vand i døgnet, afhængigt af, hvor tør luften er.
Fint net fanger fugtigheden
Et andet hold designere har også fundet på at indfange luftens fugtighed, men i stedet for kemikalier og plastik har de valgt at efterligne naturen. Flere arter af insekter og planter i ørkenen er udstyret med fine hår, hvor duggen sætter sig, og på den måde give dyret noget at drikke. Samme metode vil den italienske designer Arturo Vittori bruge til at give rent vand til landsbyer i det nordøstlige Etiopien. Her har kun hver tredje adgang til rent drikkevand, og mange tusind børn dør derfor på grund af sygdomme. Vittoris idé er at bygge nogle 12 meter høje flettede tårne, ’Warka Towers’, som er udstyret med et fintmasket net. Om natten falder duggen naturligt på nettet og vandet glider ned langs materialet og ender i en stor krukke i bunden af tårnet. Teknikken virker bedst i områder, hvor der er høj luftfugtighed, og forventes at kunne producere mellem 50 og 100 liter vand om dagen. I øjeblikket er holdet bag Warka Tower i gang med en prototype i Italien, hvor de blandt andet tester, hvordan nettet skal være for at opsamle duggen bedst muligt. Prisen kommer til at ligge på omkring 1000 dollars per tårn, hvilket ifølge Warka-holdet er billigt i forhold til andre konventionelle vandløsninger. Og derefter skulle der gerne være rent vand til alle i lang tid, da tårnet vil være holdbart og nemt at vedligeholde for landsbyens indbyggere.
Solceller fjerner sygdom og salt
Hvis man nu ikke har 1000 dollars, kan 10 dollars måske også gøre det. Med de penge vil man kunne købe en af de små soldrevne ’VALKIA’-vandrensere, som er designet i Finland. Idéen er her, at man lader vandet strømme gennem en lille trekantet boks, og solcellerne på siden af boksen sørger så for at generere energi, som får en ultraviolet lampe til at lyse på vandet, mens det strømmer igennem kassen. På den måde burde alle sygdomsfremkaldende bakterier og virus blive slået ihjel, og vandet bliver dermed rent nok til at drikke. Hvis du i stedet bor ved havet, kan du bruge en lignende soldrevet maskine til at fjerne saltet fra havvand, så du kan slukke tørsten, selv hvis du sidder på en øde ø.
Smart småsten signalerer sparetid
I den rige del af verden plejer vandet at strømme fra vandhanen uden problemer, og måske er det lidt for nemt at stå og falde i søvn under bruseren om morgenen, og dermed spilde tonsvis af de dyre dråber i løbet af et år. Men en ny brusebads-gadget skal nu gøre det nemmere at huske at spare på vandet. ’Waterpebble’ ligner en lille flad sten, som du lægger ved siden af afløbet i gulvet. Dimsen mærker så automatisk, hvor meget vand du bruger på et brusebad, og tænder en lille rød lampe, når du er ved at bruge for meget. Hver dag tænder den røde lampe en lille smule tidligere, og på den måde kan du langsomt vænne dig til at tage kortere bade.
Uendeligt spare-brusebad
Hvis du ikke vil undvære at halvslumre under den varme bruser, men alligevel gerne vil spare på vandet, er det måske i stedet det nye brusebad fra svenske Orbital Systems, du skal have fat i. Brusebadet er udviklet i samarbejde med NASA, og fungerer på den måde, at vandet løbende bliver opsamlet fra bunden af badet og genbrugt via et rensesystem, inden det kommer ud af bruseren igen. På den måde bader du hele tiden i det samme vand, og kan nøjes med at bruge fem liter vand på et brusebad, i stedet for de normale 150 liter. Samtidig sparer du energi, fordi du nøjes med at varme de fem liter vand op én gang, og derefter kun behøver ganske lidt ekstra energi for at holde temperaturen oppe i løbet af badet. Orbital Systems lover, at brusebadets vandfilter renser vandet så effektivt, at det er lige til at drikke, så du burde blive lige så ren som i et almindeligt bad.