Costa Rica bruger nu kun grøn energi
I de første måneder af 2015 har Costa Rica hverken brændt kul, gas eller olie i landets kraftværker. Al elektricitet kommer nu fra bæredygtige energikilder.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Latinamerika
Temaer: Bæredygtighed, Klima
Det lille mellemamerikanske land Costa Rica er på mange måder et foregangsland i Latinamerika, især på det grønne område. Regnskoven får lov at blive stående, til glæde for både naturen og turistindustrien, og landet har et veludbygget grønt energinet, der især drives af vandkraft fra fire store dæmninger.
Takket være gode regnmængder melder Costa Ricas statslige energiselskab (ICE) nu, at landets kraftværker ikke har brændt en dråbe olie af i årets første tre måneder, da vandkraft og andre former for bæredygtig energi har været nok til at forsyne hele landet med elektricitet. Dermed er udledningen af CO2 fra kraftværkerne nul tons. Det kommer både klimaet og forbrugerne til gode, for ICE forventer, at besparelsen på fossile brændstoffer samtidig vil medføre, at elregningen kommer til at falde med 15 procent, hvis forholdene varer ved.
Cirka to tredjedele af energien i Costa Rica kommer fra vandkraft, og resten fra andre bæredygtige energikilder, som sol, vind og geotermisk energi. Det har fået Verdensnaturfonden (WWF) til at udnævne landet som nummer ét i Latinamerika, når det gælder ren energi. Landet ”tager kæmpeskridt og er en rollemodel for andre lande i regionen”, skriver WWF i sin seneste rapport om grøn energi i Latinamerika.
Håb for global grøn omstilling
Nyheden om Costa Rica kom få dage efter, at det Internationale Energiagentur (IEA) rapporterede, at 2014 var det første år nogensinde, hvor udledningen af CO2 ikke steg, selvom den økonomiske vækst fortsatte. Den uændrede udledning skyldes ifølge IEA blandt andet, at Kina har investeret i mere vedvarende energi, og at mange højtudviklede lande generelt er begyndt at bruge strømmen mere effektivt. Det er stadig uvist, om opbremsningen af udledningerne vil blive permanent eller midlertidig, men IEA ser det som et klart positivt tegn på, at det er muligt at have økonomisk vækst og samtidig skrue ned for udledningen af CO2.
”Dette giver mig endnu mere håb for, at menneskeheden vil blive i stand til at arbejde sammen for at bekæmpe klimaforandringer, som er den vigtigste trussel, vi står overfor i dag”, skriver IEA’s cheføkonom, Fatih Birol, i pressemeddelelsen.
En række store miljøorganisationer skriver dog i en fælles erklæring, at det ikke er nok, at stigningen bremser op. Udledningerne skal også falde kraftigt fra det nuværende niveau, hvis den globale opvarmning skal holdes under de to grader celcius, som mange klimaforskere anser for at være det kritiske punkt, hvor klimaændringerne kan komme ud af kontrol.