Det er ikke kun herhjemme, at mange unge har fokus på verden. Denne demonstration var i New York. Foto: CCBY Joe Brusky

Generation Verdensmål tager styringen

Børnene fra år 2000 er ikke længere børn. På nogle punkter ved de allerede mere om verden end deres forældre, og de er også begyndt at ændre på den.

Læs mere

Verdensmål 1: Afskaf Fattigdom

Læs mere

Verdensmål 13: Klimaindsats

Læs mere

Verdensmål 16: Fred, Retfærdighed og Stærke Institutioner
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Danmark, Globalt

En ny generation kom til verden omkring år 2000: Generation Z. Det er den første generation, der er vokset op med internet og smartphones som en selvfølge. Nu er de blevet teenagere, og de beskyldes ofte for at være selvoptagede, fordi de sidder med snuden i mobilen konstant. Men den nye generation er langt fra nærsynet.

”Generation Z er de første ægte verdensborgere. For dem er Danmark helt fint, men det er resten af verden, der rykker. Og de vil gøre en forskel,” siger forskningsleder ved Center for Fremtidsforskning Marianne Levinsen, der er på vej med en bog om de seneste tre generationer.

Ved mere end forældrene

Hendes opfattelse bakkes op af en undersøgelse, som Danida har fået lavet. Her svarede langt flere danske unge end ældre korrekt på, at der er blevet færre ekstremt fattige i verden siden 1990. Den nye generation kender også mere til Verdensmålene, end deres forældre gør. De 17 Verdensmål, som FN vedtog i 2015, handler om at gøre en ende på ekstrem fattigdom og sult, sikre fred og retfærdighed og beskytte jordens natur og klima. Alt sammen inden 2030.

Action i stedet for snak

Der er derfor nok at tage fat på. Især mange udviklingslande har de største ungdomsgenerationer nogensinde, og hvis de mange unge ikke kan skabe sig en fremtid i deres egne lande, rejser de efter bedre muligheder.

Men presset kan også bruges til demokratisk forvandling. Siden 2011 har unge protesteret mod vold, ulighed, korruption og magtmisbrug i en lang række lande, blandt andet Brasilien, Sydafrika, Indien og Tunesien. Nogle af protesterne har ført til forandringer. For eksempel i Gambia, hvor det lykkedes at afsætte en diktator ved et fredeligt valg.

Hvis det lykkes for Generation Z at virkeliggøre deres mål for deres eget liv og for verden, vil det måske være mere passende at kalde dem ’Generation Verdensmål’.

Relaterede nyheder