Orangutangen Jossy. Foto: Red Orangutangen

Orangutangerne tager skoven tilbage

Tidligere kæledyrs-orangutanger vender tilbage til deres oprindelige skove, og det skaber øget velstand blandt befolkningen i skovområderne.

Læs mere

Verdensmål 1: Afskaf Fattigdom

Læs mere

Verdensmål 8: Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst

Læs mere

Verdensmål 11: Bæredygtige Byer og Lokalsamfund

Læs mere

Verdensmål 15: Livet på Land

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Asien

Temaer: Arbejde, Bæredygtighed, Natur

Siden 2012 har rehabiliteringscentret Nyaru Menteng genudsat orangutanger i uberørt regnskov midt på indonesisk Borneo. Indtil videre er 136 orangutanger vendt tilbage til livet i frihed. Når Nyaru Menteng om nogle år genudsætter orangutang nummer 300, vil Borneo have fået endnu en vildtlevende orangutangbestand, der er stor nok til at kunne overleve på længere sigt.  Det er gode nyheder – og ikke kun for den truede orangutang.  Arbejdet for at redde orangutanger øger nemlig levestandarden for Borneos mest marginaliserede befolkningsgrupper.

Orangutanger bryder ond spiral

På blot 60 år er halvdelen af Borneos orangutang-population forsvundet på grund af regnskovsrydning. Når skoven forsvinder, mister Borneos nomader, småbønder og fiskere også deres livsgrundlag. Uden skov og med forurenede floder har disse grupper ingen anden mulighed end at tjene til dagen og vejen ved at støtte op om den industri, der oprindeligt ødelagde deres levevis.

”Der er tale om en ond spiral”, forklarer Marie Sigvardt, der er projektleder i organisationen Red Orangutangen, ”men heldigvis har vi sammen med lokale partnerorganisationer skabt resultater, der viser, at det er muligt at bryde den”.

Red Orangutangen finansierer Nyaru Menteng, og her er spørgsmålet om kapacitetsopbygning i marginaliserede landsbyer meget vigtigt:

”Vi kan ikke beskytte orangutangerne uden at indgå i samarbejde med de lokale samfund”, fortæller Denny Kurniwan, der er daglig leder på centret, ”Orangutangerne har brug for skoven, og det har landsbyernes folk også”.

Center skaber arbejdspladser

Siden 1999 har Nyaru Menteng reddet over tusinde hjemløse orangutanger fra sultedød, kæledyrshandel og nedslagtning. Af centrets knap 190 ansatte er stort set alle lokale og hele 171 kommer fra området  lige omkring centret. Det øger  landsbyernes levestandard og projektets lokale forankring.  Samtidig bliver de ansatte ambassadører for orangutangerne, og sådanne er der hårdt brug for. ”Det manglende kendskab til orangutangens truede status er en stor udfordring. Fattigdom har drevet flere til at tænke i, hvad der svarer sig økonomisk på den korte bane, og det gør det svært for os at opfordre folk til at tænke i beskyttelse af orangutangen og dens levested” , fortæller Denny Kurniwan.

Otte tons frugt om dagen

Nyaru Menteng understøtter udviklingen af et bæredygtigt landbrugsprogram sammen med lokale samfundsgrupper, der bor omkring centret. Og der er god grund til at holde sig gode venner med centret, for Nyaru Menteng indkøber mere end otte tons frugt til orangutangerne om ugen fra lokale frugtavlere. Desuden har centret været med til at stifte landsbyudvalg, der på tværs af samfundsgrupper og myndigheder diskuterer bæredygtig udvikling i området.

Bedre liv for aber og mennesker

Siden 2012 har Nyaru Menteng genudsat sine voksne orangutanger i fredet regnskov midt på Borneo. Ingen kender Bukit Batikap-skoven bedre end de lokale fra landsbyerne, der grænser op til det 350 km2 store skovområde. Derfor er det oplagt at ansætte dem til at indsamle data om de genudsatte orangutanger.  Centret har desuden taget initiativ til anlæggelsen af bæredygtigt svampe-brug  i skovens landsbyer og hjælper sine ansatte med at få id-kort, der giver dem mulighed for skolegang, lægebesøg og andre privilegier, som de fleste af os tager for givet.

”Når vi arbejder for at udvikle samfundene er det både for at øge landsbyindbyggernes levestandard og for at skabe opmærksomhed omkring miljømæssige spørgsmål. Vi vil ændre holdningen om, at skoven bare er en ressource for mennesket, så der bliver plads til orangutanger og regnskovens andre unikke dyrearter – men det gør vi kun ved at tilgodese menneskets behov også,” slutter Denny Kurniwan.

Relaterede nyheder