CC BY Tim Cronin/CIFOR

Solenergi skal give rent vand til en kvart million flygtninge

Et danskfinansieret projekt vil i løbet af tre år sikre rent vand til flere end 250.000 flygtninge i Tanzania.

Læs mere

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

Læs mere

Verdensmål 6: Rent Vand og Sanitet

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Tanzanias flygtninge

  • De tre flygtningelejre Nyarugusu, Nduta, and Mtendeli ligger i Tanzanias nordvestlige Kigoma provins langs grænsen til nabolandet Burundi.
    Det er FN´s Flygtningehøjkommissariat, som råder over de tre flygtningelejre i Tanzania, mens hjælpeorganisationen Oxfam står for den daglige drift.
  • Vandprojektet i Nyarugusu og de tilstødende lejre finansieres af Poul Due Jensens Fond og implementeres af den amerikanske NGO Water Mission i samarbejde med FN´s Flygtningehøjkommissariat UNHCR og Tanzanias regering. Projektet forventes at stå færdigt i 2019.

Andre Kategorier

Regioner: Afrika

Verdens største soldrevne vandsystem skal sikre rent drikkevand til flere end 250.000 flygtninge i tre flygtningelejre i det nordvestlige Tanzania. Det er den danske Poul Due Jensens Fond, der står bag projektet i samarbejde med den amerikanske ngo Water Mission.

“Hvis vi skal nå en verden, hvor alle mennesker har adgang til rent og sikkert vand, så skal vi også have den tunge ende med. Det her er en af de glemte flygtningelejre i verden, og her har vi muligheden for at løfte rigtig mange mennesker på en gang,” fortæller Christian Hartvig, der er direktør Poul Due Jensens Fond.

En af lejrene – den såkaldte Nyarugusu flygtningelejr – i det nordvestlige Tanzania blev i 1997 bygget til at tage imod 50.000 congolesiske flygtninge, men lejren er siden vokset til at blive en af de største i verden. Senest har politiske uroligheder i nabolandet Burundi i 2015 forårsaget en stor tilstrømning af flygtninge til Nyarugusu og de tilstødende nabolejre, der nu sammenlagt tæller flere end 250.000 flygtninge.

De eksisterende vandsystemer er derfor stærkt underdimensionerede og forældede. De kan ikke længere følge med det voksende behov i lejrene.

Projektet erstatter et dieseldrevet vandsystem med soldrevne pumpesystemer, som drives af solenergi næsten 100 procent af tiden og derved giver bedre forsyningssikkerhed og store besparelser på lejrenes bekostelige dieselforbrug, forklarer Christian Hartvig, som samtidig glæder sig over samarbejdet med Water Mission.

“De har gentagende gange bevist at de er en hjælpeorganisation i verdensklasse, der kan leverer den nødvendige kvalitet og kvantitet af vand gennem tilpasset ingeniørarbejde, men det her er også det største de nogensinde har været med til. De er lige nu i gang med det forberedende arbejde, hvor de undersøger 20 boreinstallationer. Vi forventer, at der skal oprettes vandposter med højest 200-300 meters mellemrum i lejrene,”.

Direktøren i Poul Due Jensens Fond lover flere lignende projekter i fremtiden med fokus på verdens mest udsatte befolkningsgrupper.

“Vores filantropi bygger i høj grad på, at huske verdens glemte og få dem med. Vi kigger hele tiden efter nye projekter vi kan engagerer os i. Og det bliver vi ved med.”.

 

 

Relaterede nyheder