Storbritannien lukker og slukker for kulkraften. I baggrunden ses kulkraftværket Fiddler's Ferry i det nordvestlige England, der lukkede 31. marts 2020. CCBY Andrew
Storbritannien lukker kulkraftværker på stribe
Størstedelen af verdens strøm stammer stadig fra kul, men fødestedet for den industrielle revolution smider de sorte klumper på porten.
Del artikel
Kul drev den industrielle revolution, der startede i Storbritannien for mere end 200 år siden. Karbonklumperne satte damp på en rasende omstilling, hvor vind- og vandkraft blev efterladt i rendestenen. Tog, skibe og fabrikker blev drevet frem af på kul, og bygninger, store som små, blev opvarmet med kul.
Så i 1882 skete der noget, der ændrede måden, verden brugte kul på. I London byggede Thomas Edisons elselskab verdens første kulfyrede kraftværk. Det havde en generator på 30 ton, der genererede elektricitet til små 1000 gadelamper.
Og ligesom kul før havde gået sin sejrsgang verden over som brændsel i dampmaskiner, blev kul det foretrukne brændstof til at lave strøm. Nu om dage bliver 38 procent af verdens elektricitet produceret i kulkraftværker, og det betyder, at kul er klodens største enkeltstående kilde til strøm. Det kræver bjerge af kul. Ifølge Det Internationale Energiagentur gravede verden næsten otte milliarder ton op i 2018.
Men flere lande er dropper kullet, og sidste år skete det største fald i forbruget nogensinde. Storbritannien er med til at lede vejen, og der lukker kulkraftværkerne nu på stribe.
Færdig med kul om få år
Den 21. april 2017 skete der noget historisk i Storbritannien. For første gang siden 1882, da ovnen i Edisons kraftværk blev tændt, kørte landet en hel dag uden kulkraft.
Storbritannien lukker kulkraftværker i rekordfart, der bliver erstattet med enten bæredygtig energi som sol og vind, eller med gasfyrede værker, der godt nok udleder mindre CO2 end kul, men som stadig kører på fossile brændsel. Nu udgør kulkraft kun 2,1 procent af den britiske strøm mod 40 procent i 2012.
To kulkraftværker er efter næsten 50 år lukket ned i slutningen af marts, og der er nu kun fire tilbage i landet – halvt så mange som for bare tre år siden.
Ifølge en lov fra 2018 skal landets kulkraftværker lukke senest i 2025. Men selskaberne bag dem af har planlagt at lukke dem endnu tidligere end det. I Yorkshire i det nordlige England ligger eksempelvis det enorme kraftværk Drax, tidligere en af de største CO2-udledere i Vesteuropa, og som er i gang med at lukke for kulkedlerne. Fire ud af seks ovne er allerede skiftet til biomasse, og selskabet har netop annonceret, at de fremrykker nedlukningen af de to sidste ovne fra 2025 til 2021. Ligesom gas, der heller ikke er en bæredygtig erstatning for kul, så er biomasse et omdiskuteret brændsel, og FN’s Klimapanel har understreget, at biomasse skal produceres bæredygtigt, hvis det ikke skal have konsekvenser for bekæmpelsen af klimaforandringerne. Men om få år er Storbritanniens lange historie med kul så godt som ovre.