Foto: CCBY Fabio Achilli

Foto: CCBY Fabio Achilli

Kæmpe havfredning i to tropelande

Små lande kan skabe stor forandring under overfladen. Seychellerne og Belize er blandt de seneste lande, der freder livsvigtige havområder.

Læs mere

Verdensmål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion

Læs mere

Verdensmål 14: Livet i Havet

Læs mere

Verdensmål 15: Livet på Land

Læs mere

Verdensmål 16: Fred, Retfærdighed og Stærke Institutioner

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Andre Kategorier

Et naturparadis under vandet, større end Tyskland og Danmark tilsammen. Så stort er det havområde, som den lille tropiske østat Seychellerne nu har fredet. På kun fem år er østaten gået fra at beskytte 0,04 procent af landets havområde til i dag at beskytte 30 procent.

De 410.000 kvadratkilometer hav i reservatet er nøje kortlagt og udvalgt for at omfatte så meget vigtig natur og biodiversitet som muligt.

Området omfatter 85 procent af østatens koralrev, og her lever en lang række sjældne dyr. Blandt andet djævlerokker og den godmodige dugong, der også kendes som søkoen.

Fredningen betyder, at fiskeri, boring efter olie og lignende aktiviteter bliver helt forbudt i nogle områder, og stærkt begrænset i andre. Bæredygtig turisme vil dog stadig være tilladt. Hvis nogen overtræder forbuddet, kan de se frem til enten en stor bøde eller ligefrem fængsel i alvorlige tilfælde.

”Seychellerne er en havnation, og som folk er vi tæt forbundet med havet. Ved at beskytte disse store områder beskytter vi ikke bare miljøet – vi balancerer også økonomisk vækst ved at forvalte de ressourcer, havet giver os. Det er vi stolte af, og vi håber, andre lande vil følge vores eksempel,” sagde Seychellernes præsident, Danny Faure, i en tale ved offentliggørelsen.

Paradis skal plejes og passes for profit

Det er ikke kun i politiske taler, koralrevene er meget vigtige for Seychellerne. Den lille stat øst for Afrika har under 100.000 indbyggere, hvoraf to tredjedele er meget afhængige af to indtægtskilder: fiskeri og turisme.

På verdensplan går mange andre lande i samme retning. Alene i de seneste ti år er der sket en fordobling af beskyttede havområder i nationale farvand, så det i dag er 17 procent, der er under en eller anden form for beskyttelse.

Belize er et andet lille land, der er begyndt at sikre bedre beskyttelse af landets blå rigdomme.

I august i år besluttede landets minister for fiskeri, skovbrug og bæredygtig udvikling, at Sapodilla Cayes-havreservatet skulle syvdobles, så det også kom til at omfatte det vigtige koralrev Cayman Crown.

Her finder man ikke bare nogle af de mest intakte koraller i det Caribiske Hav, men også dybere undervandsdale med kaskelothvaler og kæmpefisk som tun, sejlfisk og blå marlin.

Det er dog ikke alle lande, der er lige gode til at håndhæve fredningen effektivt, og nogle af verdens havreservater er kun beskyttede på papiret. Og de nationale farvande er kun en lille del af havet. Det er kun to procent af de samlede verdenshave, der i dag er stærkt eller fuldt beskyttede.

Men de steder, hvor beskyttelsen bakkes op af konkret håndhævning, har det en stor effekt. I disse områder er der i gennemsnit seks gange flere fisk, og fiskene vokser sig større. Det viser en videnskabelig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Marine Policy.

Relaterede nyheder