Det er vigtigt igen at få flere østers i bugten, både fordi de renser vandet og fordi de giver arbejde og indtægt. Foto: CCBY Chesapeake Bay Program

Kamp mod forurening genopliver kæmpebugt

Livet er begyndt at vende tilbage til Chesapeake-bugten på USA’s østkyst, takket være massiv miljøindsats.

Læs mere

Verdensmål 8: Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst

Læs mere

Verdensmål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur

Læs mere

Verdensmål 11: Bæredygtige Byer og Lokalsamfund

Læs mere

Verdensmål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion

Læs mere

Verdensmål 14: Livet i Havet

Læs mere

Verdensmål 15: Livet på Land

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Nordamerika

I 2010 skrev Barack Obama under på en beslutning om at gå i gang med at genoprette den ødelagte natur i Chesapeake Bay. Den 300 km lange bugt er den største flodmunding i USA, og den var engang berømt for blandt andet sine mange gode østers og store krabbefiskeri. Siden 1970’erne er det dog gået ned ad bakke for miljøet på grund af overfiskning og forurening, der flød ud i bugten fra seks omliggende stater.

År 2011 var det hidtil værste år for miljøet i området, og en tredjedel af bugten blev erklæret død på grund af iltsvind.

Men siden er Obamas 15 år lange vandmiljøplan begyndt at virke, og forskerne kan nu måle, at bugten i dag har det bedre end på noget andet tidspunkt i de seneste 33 år, skriver Washington Post.

”Vi har tidligere set, at nogle områder i bugten kunne forbedre sig, men ikke hele bugten på én gang. Det ser ud til, at genopretningsprojektet er begyndt at få fat,” siger Bill Dennison, professor i havforskning ved University of Maryland, til avisen.

Blå krabber og grønt søgræs

Som led i planen har de seks omliggende stater forbedret deres rensningsanlæg og reduceret mængden af spildevand samt gødning og kemikalier, der løber ud i floderne fra landbruget og ender i bugten.

Det har virket. Selvom bugten stadig langt fra er lige så ren, som den var engang, er arter som blå krabber, havaborrer, ansjoser og fiskeørne er nu på vej tilbage, og der vokser igen søgræs på nogle af de områder, hvor de iltproducerende vandplanter tidligere var forsvundet.

Bugtens fremtid er dog stadig ikke sikret. Den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump, har forsøgt at lukke projektet, der i alt forventes at koste 19 milliarder dollars. Trump har dog mødt politisk modstand selv fra medlemmer af hans eget parti. Den økonomiske gevinst ved at genoprette fiskeriet og tiltrække flere turister forventes at give et afkast på 130 milliarder dollars til de omliggende stater i 2025.

Relaterede nyheder