Agronomen Hundatu Ayana underviser en kaffefarmer i teknikken selektiv plukning, der højner kvaliteten af kaffen. Foto: Nespresso

Kvinder er de nye kaffeeksperter

Kaffe er ikke bare stærkt opkvikkende, men kan i kombination med uddannelse også virke frigørende. Den virkning mærker kvinder nu i flere afrikanske lande.

Læs mere

Verdensmål 1: Afskaf Fattigdom

Læs mere

Verdensmål 5: Ligestilling mellem Kønnene

Læs mere

Verdensmål 8: Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst

Læs mere

Verdensmål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur

Læs mere

Verdensmål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Afrika

Flere lande brygger på bæredygtig kaffe

Uddannelsen sker som del af et projekt, som organisationen TechnoServe gennemfører i fire lande i det østlige Afrika. Organisationen arbejder både sammen med store humanitære partnere som Bill & Melinda Gates Foundation og med kaffevirksomheder som blandt andet Nespresso om at gøre produktionen mere effektiv og bæredygtig. Som en del af projektet lærer lokale kaffebønder bedre teknikker, der giver mere kaffe fra hver busk. Blandt andet ved at beskære planterne korrekt, plante træer for at give den nødvendige skygge, og bruge mere kompost og færre sprøjtemidler.

Almaz Dejene på 57 var ikke i tvivl om, at hun skulle gribe chancen, da hun fik mulighed for at tage en agronomuddannelse og på den måde blive lokal ekspert i at dyrke kaffe. Som pige i en konservativ egn af Etiopien voksede hun op uden chance for at gå i skole, og selvom hun sammen med sin mand ejede to hektar med kaffeplanter i landsbyen Bulbulo, kastede de ikke meget af sig.

”Vi plukkede fra gamle buske, og vi beskar dem ikke. Vi solgte kun i små mængder,” siger hun. Men efter træning i bedre teknikker til at dyrke kaffe, begyndte familien at beskære kaffebuskene rigtigt og plante 3000 nye buske. På to år steg deres produktion af kaffe fra 1.900 kilo om året til 4.200 kilo. Snart fik de råd til, at Almaz Dejene kunne sende sin datter i skole for at få den uddannelse, hun ikke selv fik som barn.

Træningen i bedre kaffedyrkningsteknik er ikke bare kommet Almaz Dejene til gode.

I Etiopien har knap 80.000 personer gennemført træningen, og deres indkomst er i gennemsnit steget med 21 procent. Det har været et særligt mål at få involveret kvinderne, da det ofte er mændene, der bestemmer over kaffeplantagerne i det østlige Afrika. Til at starte med var kun 4 procent af deltagerne i træningen kvinder, men ved at gøre projektet mere involverende lykkedes det at få andelen af kvinder op på 36 procent.

Relaterede nyheder