Regeringen i Cambodja har droppet dæmninger på Mekongfloden de næste 10 år. Det er gode nyheder for både mennesker, dyr og miljø ved floden. Foto: WWF
Cambodja dropper dæmninger på Mekongfloden
Planer om dæmninger på tværs af den enorme Mekongflod er blevet skrinlagt i mindst 10 år. Det er gode nyheder for mennesker, dyr og miljø. Men nu skal landet finde andre energikilder.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Asien
Temaer: Bæredygtighed, Fiskeri, Fødevarer, Grøn energi, Klima, Landbrug, Natur
Cambodja har netop fastfrosset planer om at bygge dæmninger på tværs af Mekongfloden mellem 2020 og 2030. Det betyder, at to planlagte dæmninger – den store Stung Treng-dæmning og den helt enorme Sambor-dæmning – nu er skrinlagt. Det er en god nyhed for både mennesker, miljø og dyr i både Cambodja og nabolandene Vietnam og Laos, herunder en række truede arter, der ville blive voldsomt presset af de store byggeprojekter.
”Det er ikke bare en kæmpe sejr for lokale bønder og fiskere i Cambodja og Vietnam men også for biodiversiteten,” siger Trine Glue Doan, der er seniorrådgiver for energi og klima i WWF Verdensnaturfonden, og som har fulgt dæmningsplanerne – og arbejdet mod dem – i 10 år.
Den enorme Mekongflod strækker sig fra det tibetanske bjergplateau i Kina og løber gennem Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja og Vietnam. Flere end 60 millioner mennesker er afhængige af floden, der både understøtter verdens største indlandsfiskeri og millioner af bønder.
Ville ramme dyr og mennesker
Cambodja havde planlagt at bygge to vandkraftværksdæmninger på tværs af floden. For det første ville det betyde, at tusindvis af mennesker skulle flyttes og genhuses, fordi deres landsbyer ville blive oversvømmet. Sambor-dæmningen ville i sig selv skubbe 20.000 mennesker ud af deres hjem.
For det andet ville det enorme byggeprojekt – Sambor skulle være 18 kilometer lang – skære tværs over flodens bredeste sted. Det ville gå hårdt ud over dyrelivet i Mekongfloden. Flere end en tredjedel af fiskearterne migrerer op langs floden for at gyde, og en dæmning ville bogstaveligt talt skære deres rute over på midten.
”Den planlagte dæmning ville ligge på det værste sted på hele Mekongfloden, når det komme til biodiversitet. Den ville nok simpelthen udrydde en lang række fiske- og dyrearter, blandt andet den ekstremt truede Irawaddy-floddelfin,” siger Trine Glue Doan.
Skader bønder og fiskere
Udover at ramme fiskebestandene hårdt ville dæmningerne selvfølgelig også påvirke de millioner af mennesker, der spiser Mekongflodens fisk eller lever af at fange dem.
Mekongfloden understøtter verdens største indlandsfiskeri og millioner er bønder. Foto: WWF
Samtidig ville dæmningerne også forstyrre flodens transport af næringsstoffer og sedimenter, der har stor betydning for landbruget nedenfor dæmningerne, forklarer Trine Glue Doan. Især bønderne i Mekongdeltaet i den sydlige del af Vietnam ville blive hårdt ramt. Landbrugsjorden i floddeltaet er kendt for sin frugtbarhed, og det er her, at det vietnamesiske landbrug er centreret.
”Det er utrolig vigtigt for Vietnams fødevareproduktion, at dæmningsplanerne er lagt på is,” siger Trine Glue Doan.
Alt i alt ville omkostningerne for mennesker og miljø være enormt store, hvis dæmningerne skulle bygges som først planlagt, siger hun.
Skal finde alternativ energi
De to planlagte dæmninger skulle producere vandkraft og ville have udvidet Cambodjas elektricitetsproduktion voldsomt. Alene den store Sambor-dæmning ville næsten have fordoblet kapaciteten i landet, siger Trine Glue Doan. Når projektet nu er skrinlagt, skal regeringen i Phnom Pehn nu finde andre energikilder til en befolkning, hvis energiforbrug er stigende, og det cambodjanske energiministerie undersøger nu muligheden for både kul-, gas- og solenergi.
Sammen med en række samarbejdspartnere har WWF lavet energianalyser, der viser, at Cambodja kan få dækket sit energibehov med 100 procent vedvarende energi, og den cambodjanske regering har spurgt WWF og andre civilsamfundsorganisationer om hjælp til at undersøge muligheden for at udbygge solkraft.
”Det er klart, at vi håber, at Cambodja ender med at udbygge den vedvarende energi. Det er et dilemma, hvis man hjælper miljø og biodiversitet, men så ender med at kigge på fossil energi. Men i Cambodja er der et klart alternativ,” fortæller Trine Glue Doan. ”Og de er heldigvis meget interesserede i solenergi.”