Foto: CCBY Oscar Amaya

Colombiansk kæmpeby køber stort ind af el-busser

Over tusind nye el-busser kommer nu på vejene i megabyen Bogotá.

Læs mere

Verdensmål 7: Bæredygtig Energi

Læs mere

Verdensmål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur

Læs mere

Verdensmål 11: Bæredygtige Byer og Lokalsamfund

Læs mere

Verdensmål 13: Klimaindsats

Del artikel

Andre Kategorier

I Colombias hovedstad, Bogotá, har det offentlige bussystem TransMilenio nu bestilt 1002 elektriske busser, der skal komme på vejene i år og begyndelsen af næste år. Det er den hidtil største enkelte ordre på el-busser uden for Kina.

TransMilenio er et stort integreret system til offentlig transport. Busserne har deres egne vejbaner for at kunne komme hurtigere frem gennem trafikken, og passagererne står af og på bussen via nogle særlige platforme, hvor dørene åbner automatisk ligesom i et metrosystem, bare over jorden.

Et af kritikpunkterne mod TransMilenio-systemet har været, at der ikke blev investeret i elektrisk transport under forrige store indkøb af busser. Det er der nu blevet ændret på, og ifølge myndighederne i Bogotá vil der i alt rulle 1.485 elektriske busser ud på vejene fra 2020 til 2022.

”Jeg er stolt af, at vi nu har en af Latinamerikas største flåder af el-busser, og det viser, at vi er på rette vej med opgraderingen af flåden,” siger María Fernanda Ortiz, der er chef for TransMilenio.

De mange nye el-busser forventes at forbedre luftkvaliteten i kæmpebyen, der har næsten 11 millioner indbyggere. Samtidig er der en klimafordel, fordi over 70 procent af Colombias elektricitet kommer fra vandkraft.

Elektriske busser er på vej frem globalt set, men langt de fleste af el-busserne er stadig koncentreret i Kina, som har investeret massivt i dem, hvorimod andre lande ofte har nøjedes med mindre antal busser, og indsat dem på forholdsvist få ruter. Det er dog begyndt at ændre sig.

Bogotá er i dag den førende by i Sydamerika, når det gælder elektrisk offentlig transport. Andenpladsen er byen Santiago i Chile, der har 973 el-busser. Men derefter er der langt ned til tredjepladsen, Mexico City, der kun har 273. Til sammenligning har den kinesiske megaby Shenzhen allerede 16.000 elektriske busser. Men Sydamerika har foden på speederen. Ifølge Yale Environment forventer analytikere, at de latinamerikanske lande i 2025 vil købe 5000 nye el-busser om året.

 

 

 

 

Relaterede nyheder