Palmeolie dyrkes mange steder i verden. Dette billede er fra en plantage i Peru. Foto: CCBY Juan Carlos Huayllapuma - CIFOR
Dine chokoladekiks kan redde regnskoven
Forskningsprojekt vil undersøge, hvordan vi redder regnskov fra at blive omdannet til billig sæbe og tørre kiks.
Del artikel
I Danmark og Europa har mange for længst fået øjnene op for, at vores indkøb af helt almindelige varer som kiks og shampoo kan gå hårdt ud over regnskoven i tropiske lande.
De sidste ti år er arealet med oliepalmer i Indonesien blevet tredoblet til i alt 12 mio. hektar, hvilket svarer til næsten tre gange Danmarks areal. Størstedelen af området var tidligere tropisk skov, hvor mange truede dyr som blandt andet orangutanger levede, indtil skoven blev ryddet for at give plads til plantagerne.
Liv eller død for skovens dyr
Orangutangen er blevet et af de mest kendte ansigter i kampen for at beskytte regnskoven mod at blive lavet om til palmeoileplantager. Det skyldes, at verdens sidste orangutanger lever i de skove i Indonesien, som plantageejerne rydder.
Læs mere om arbejdet med at redde orangutangerne og deres skov:
Forbrugere ønsker bæredygtig olie
Den udvikling ønsker mange europæiske forbrugere ikke at være medvirkende til, så derfor er mærkningsordninger for bæredygtig palmeolie blevet populære på supermarkedets hylder.
Men der er brug for meget mere viden om sammenhængen mellem dit valg i supermarkedet og effekten i de lande, hvor råstofferne kommer fra. Det mener Thilde Bech Bruun, der er lektor på Institutfor Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet. Hun bliver nu en af de danske forskere, der skal deltage i et stort forskningsprojekt, der skal kaste lys over den internationale handel.
Vil forstå den store sammenhæng
”Certificeringen har en effekt på, hvordan oliepalmeplantager etableres og forvaltes i eksempelvis Malaysia og Indonesien, der tilsammen står for 85 pct. af verdens samlede palmeolieproduktion. Men det er rigtig svært at gennemskue, hvilken effekt certificeringen i virkeligheden har på det lokale niveau,” fortæller Thilde Bech Bruun.
Forskningsprojektet COUPLED vil omfatte 15 ph.d.-projekter på otte europæiske universiteter, hvoraf Københavns Universitet er det ene. Projektet skal både se på lokale forhold i de lande, der producerer palmeolie, og analysere, hvordan penge, forbrugervalg og politiske krav virker begge veje. Resultatet skal blandt andet blive en ny forståelse af, hvordan private og offentlige organisationer kan samarbejde om at træffe mere bæredygtige beslutninger.