Foto: CCBY ibmphoto24

Ghana sparer på vandet med dansk teknologi

Højteknologiske vandmålere fra Danmark vil bidrage til at opnå Ghanas ambition om at få bedre styr på landets vandforbrug.

Læs mere

Verdensmål 6: Rent Vand og Sanitet

Læs mere

Verdensmål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur

Læs mere

Verdensmål 11: Bæredygtige Byer og Lokalsamfund

Læs mere

Verdensmål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Afrika

Når vandet strømmer ud af en vandhane i Ghana, er det langt fra altid, at der samtidig flyder en tilsvarende pengestrøm tilbage til landets vandselskab, Ghana Water. Over halvdelen af vandet er indtil nu forsvundet uden afregning, enten fordi brugerne ikke har vandmålere, eller fordi der er huller i rørene et eller andet sted mellem vandværket og kunden, så vandet går til spilde.

“Uafregnet vand udgør 50-55% af vores vandforbrug. Det er et tal, vi gerne vil reducere med fem procent om året ned til 20-25%. Vi mener, det er muligt med intelligente vandmålere,” siger Michael Botse-Baidoo, Chief Manager for Project Planning and Development hos Ghana Water.

Dette projekt er en milesten for Ghana

Frederick Lokko, direktør for Ghana Water

De såkaldt intelligente vandmålere måler ikke kun, hvor meget vand kunden bruger. Målerne kan også spore, om der er hul på vandrøret, og hvor lækagen i så fald befinder sig. Samtidig kan målerne fjernaflæses trådløst.

Efter et besøg i Danmark i 2014, arrangeret i samarbejde med Udenrigsministeriet, har Ghana Water nu valgt at købe 40.000 intelligente vandmålere fra virksomheden Kamstrup i Skanderborg.

”Dette projekt er en milesten for Ghana, og det vil give forbrugerne mange fordele i forhold til at spare på vandet. På sigt vil det få en betydelig positiv indflydelse på bevarelse af vores vandressourcer,” siger direktøren for Ghana Water, Frederick Lokko.

Siden år 2000 har langt flere i de afrikanske lande syd for Sahara fået adgang til rent drikkevand. Men der ligger stadig et stort arbejde forude, for det er stadig kun 69 procent af befolkningen i regionen, der er dækket.

”Det er ikke kun Ghana, der er interessant, det er faktisk hele kontinentet, fordi de generelt har store udfordringer med vandforsyningen og vandspild,” siger Senior Vice President Per Trøjbo fra Kamstrup.

Relaterede nyheder