Foto: WFP/Anthony Chase Lim

Ris med jern skal styrke børn

En ny slags ris med tilsat jern skal give skolebørn i Filippinerne bedre helbred og hjælpe dem med at lære mere.

Læs mere

Verdensmål 2: Stop Sult

Læs mere

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

Læs mere

Verdensmål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur

Læs mere

Verdensmål 16: Fred, Retfærdighed og Stærke Institutioner

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Andre Kategorier

Egentlig burde der slet ikke være problemer med jernmangel hos skolebørn i Filippinerne. For det er nu tyve år siden, at myndighederne vedtog en lov om, at der skal tilsættes jern til al ris i landet. Problemet er bare, at det ikke lykkedes at finde frem til, hvordan man tilsætter jern til ris uden at ødelægge smagen, farven og duften af maden. Derfor slog risen aldrig igennem, og andelen af filippinske børn med jernmangel – anæmi – er endda steget siden 2011, fra 11 til næsten 16 procent.

Det er et stort problem, fordi mangel på jern blandt andet kan medføre, at børnene får mindre energi, at de vokser og udvikler sig langsommere, får hyppigere infektioner og at deres hjerner ikke udvikler sig ordentligt, så børnene får nedsat intelligens og adfærdsforstyrrelser. Alt sammen noget, der rammer ekstra hårdt i den alder, hvor børnene har brug for at lære alt, hvad de kan i skolen.

Men i et samarbejde mellem de filippinske myndigheder, FN’s Fødevareprogram WFP, bønder og virksomheder er det nu alligevel lykkedes at udvikle en ny slags jernberiget ris, som både lever op til kvalitet, sikkerhed og smag. Det viser resultaterne af et pilotprojekt sidste år.

Ælter jern ind i dej

Førhen prøvede man at dyppe risen i en jernholdig blanding, der så satte sig som en belægning uden på hvert riskorn. Det gjorde risen gullig og ændrede duft og smag. Den nye metode virker ved, at man ælter risen sammen med jernblandingen til en slags dej, som man derefter former til nye riskorn. Man blander derefter den jernberigede ris sammen med almindelig ris i forholdet 1 til 100.

”Vi havde en hel del problemer med at producere den jernberigede ris lokalt under pilotprojektet, men det var besværet værd, når vi ved, at det kommer til at nedbringe fejlernæring blandt skolebørn og understøtte lokale risbønder,” siger Almyr Bernabe fra WFP i Filippinerne.

Som opfølgning af projektet er WFP tæt på at indgå en aftale med det filippinske skolemadsprogram om at levere de første 2880 tons lokalt dyrket og jernberiget ris. På den måde bliver de mindre risdyrkere, der kommer til at levere næsten direkte til skolerne, hvilket samtidig forventes at styrke lokale jobs.

Brug for bedre løsning på længere sigt

Det er ikke kun i Filippinerne, at mangel på næringsrig mad til især børn er en stor udfordring. Verden har som helhed gjort gode fremskridt med at give børn bedre ernæring, hvilket kan ses ved, at andelen af børn, der ikke opnår deres fulde højde, er næsten halveret siden 1990. Selvom børns højde naturligt varierer, kan for lav højde være et tegn på, at et barn mangler de næringsstoffer, der skal bruges for at udvikle sig. Generelt ser det ud til, at andelen af væksthæmmede børn fortsætter med at falde. Men når det kommer specifikt til jernmangel, er det begyndt at gå den forkerte vej. Efter mange års fremgang er andelen af børn under fem år med anæmi faktisk er steget siden 2014, viser tal fra Verdensbankens statistikdatabase.

Det optimale ville være, hvis børnene fik en balanceret kost, skriver WFP. Men i flere asiatiske lande udgør ris 70 procent af kalorieindtaget, og derfor ses den berigede ris som en simpel og effektiv måde til at øge sundheden. Det viser organisationens gennemgang af 10 års erfaringer med at tilsætte næringsstoffer til ris.

Relaterede nyheder