Her sikrer farmeren Joshua Saireni og hans datter Rosemary Joshua deres høst. Foto: WFP/Mwanzo Millinga
Smart sæk stopper stort madspild
En lufttæt sæk til majs gør det nu muligt for småbønder i flere lande at forhindre madspild og få mere gavn af deres hårde arbejde i marken.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Afrika
Temaer: Afrika under forandring, Bæredygtighed, Fødevarer, Landbrug, Produktion, Teknologi
På verdensplan går cirka en tredjedel af al mad til spilde, før den kan blive spist. Mange har nok en idé om, at det mest er noget, der mest sker i rige lande, hvor folk sidder og mæsker sig, og ikke kan spise op. Men et studie fra FN’s Fødevareorganisation (FAO) viser, at madspild også er et problem i fattige lande. Spildet sker bare af helt forskellige grunde.
I Europa og Nordamerika sker der både et stort spild i produktionen og ude hos forbrugerne, når folk smider overskudsmad ud. I udviklingslandene går der meget lidt mad til spilde, når det først er nået frem til folks køkkener, men også i disse lande sker der et stort tab af fødevarer under produktionen.
Samlet set spildes der lige så meget eller endda mere mad i Asien og Afrika, end der gør i Europa og USA, når man ser på tabet i produktion, opbevaring og transport, viser tal fra FAO. Hver anden frugt eller grøntsag, der dyrkes i Afrika, går til spilde. Og det er næsten præcis samme andel som i Nord- og Sydamerika.
Ekstremt simpel løsning
Men der skal ofte ikke meget til for at løse problemet. Det viser resultater fra Tanzania, hvor meget enkle midler gjort livet bedre for en række småbønder, der ofte har svingende høst. Samtidig med, at høstudbyttet svinger, får bønderne ofte ikke nok ud af det, de rent faktisk producerer. I Tanzania går op til 40 procent af høsten tabt, fordi bønderne ikke kan opbevare den ordentligt.
I et samarbejde med World Food Programme (WFP) har grupper af bønder i Kigoma-regionen fået træning i at mindske spildet og adgang til at købe flere tusind presenninger og sække, der kan lukkes lufttæt, så hverken mug eller skadedyr kan ødelægge høsten.
”Før træningen dyrkede vi altid jorden på den måde, vi kendte, og som vi plejede. At miste en stor del af udbyttet var bare noget, der skete. Men nu har vi bedre kontrol og kan få gavn af hele høsten,” siger landmanden Amoni Mtenzi, som deltager i projektet.
Bønderne bruger presenningerne som underlag, når de forarbejder majsen, så den ikke kommer i kontakt med jorden. Når majsen derefter opbevares i de lufttætte sække, holder den sig meget længere, og det mindsker i sig selv madspildet. Samtidig får farmerne mulighed for at vente med at sælge deres høst, til priserne er gode. Bare ved at vente en eller to måneder kan de få dobbelt så mange penge for den samme vare.
Selvom simple midler som sække og presenninger ikke løser alle problemer med et snuptag, har de alligevel et stort potentiale til at mindske sult i verden. Projektet i Tanzania er bare ét af de steder, hvor den slags praktiske løsninger er begyndt at gøre en fordel i de senere år. Den slags samarbejder er ifølge WFP en af nøglerne til at nå ud til millioner af små landbrugere og få mere mad til at gøre gavn, i stedet for at gå til spilde.