Nogle af de første havvindmøller i USA, der blev sat op i 2016. Mange flere er nu på vej. Foto: CCBY National Renewable Energy Lab

USA’s vindmøller står til søs

Havvindmøller slår nu endelig igennem i USA. Det er godt nyt for klimaet, for mulighederne for at producere grøn strøm i amerikansk farvand er enorme.

Læs mere

Verdensmål 7: Bæredygtig Energi

Læs mere

Verdensmål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur

Læs mere

Verdensmål 11: Bæredygtige Byer og Lokalsamfund

Læs mere

Verdensmål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion

Læs mere

Verdensmål 13: Klimaindsats
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Selvom USA nu har mange tusind vindmøller på land, er der i hele USA stadig kun sølle fem havvindmøller. Til sammenligning havde vi i Danmark sidste år 516 møller på havet.

Men nu er der flere store havvindmølleparker på vej på USA’s østkyst. Staten Massachusetts var den første, der satte mål om havvindmøller, og har for nylig skrevet under på en kontrakt om at få opsat 84 møller, der skal starte med at snurre i 2022.

Tilsammen kan de 84 møller producere den samme strøm som et stort kulfyret kraftværk, og det er kun begyndelsen. Staterne New York, Maryland, Virginia, Rhode Island, North Carolina, Delaware og Hawaii har også søgt om statslig tilladelse til at sætte i alt femten store havvindmølleparker op.

”Havvindmøllernes tid er kommet,” siger Erich Stephens, udviklingschef for vindprojektet ud for Massachusetts, til netmagasinet Wired. Han begrunder især udviklingen med faldende priser.

”Ikke alene er vindkraft blevet mindre dyrt, man kan nu også placere møllerne på dybere vand billigere end før,” uddyber han.

Tidligere er en havvindmøllepark i USA blevet annulleret, ikke alene på grund af prisen, men også efter politisk modstand. Nogle af kritikerne var medlemmer af Kennedy-familien, der ville kunne se møllerne fra deres vinduer. Dengang afhang den problematiske placering især af, at møllerne skulle kobles på eksisterende strømledninger tæt på land. Men ny teknologi har gjort, at møllerne i dag kan placeres længere til havs, hvor de ikke på samme måde er i vejen for udsigten.

I teorien kunne vinden ved USA’s kyster producere 7.200 terawatt-timer elektricitet om året, viser tal fra US Department of Energy. Det er næsten dobbelt så meget elektricitet, som USA bruger. Da vindmøller producerer mere eller mindre strøm afhængigt af vinden, vil det faktiske udbytte dog blive mindre.

Alligevel kan det stadig blive til en hel del. Selv hvis man kun høster én procent af potentialet, vil det alligevel være nok til at forsyne over syv millioner husstande. En moderne havvindmølle producerer i dag tre gange mere elektricitet end for blot fem år siden, og der er møller på vej, der er så store, at hver enkelt mølle kan give strøm nok til 16.000 husstande.

Samtidig med, at havvindmøllerne nu er konkurrencedygtige på prisen, er klimaet på kort tid kommet mere på den politiske dagsorden end nogensinde. Det sker i takt med, at USA lukker kulkraftværker på stribe. Det forventes, at der i 2050 vil være 600.000 jobs i den amerikanske vindindustri.

Relaterede nyheder