Den nu lukkede Lixao da Estrutural var Latinamerikas største losseplads. Foto: CCBY Marcello Casal Jr.

Nyt liv for skraldesamlere i Brasilien

Da den brasilianske regering lukkede Latinamerikas største losseplads, fik fattige skraldesamlere nye muligheder.

Læs mere

Verdensmål 1: Afskaf Fattigdom

Læs mere

Verdensmål 2: Stop Sult

Læs mere

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

Læs mere

Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse

Læs mere

Verdensmål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur

Læs mere

Verdensmål 11: Bæredygtige Byer og Lokalsamfund

Læs mere

Verdensmål 13: Klimaindsats

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling

Del artikel

Andre Kategorier

Sidste år lukkede Brasiliens regering Latinamerikas største åbne losseplads, der lå i udkanten af landets hovedstad, Brasilia. Lossepladsen har i årtier skadet områdets natur og grundvand. Så det blev set som en sejr for miljøet, da lossepladsen i 2018 blev lukket og erstattet af en mere moderne losseplads længere borte, med tilhørende sorterings- og genbrugsstation.

Men ikke alle var glade for lukningen. For flere fattige havde bosat sig ved lossepladsen for at finde mad og værdigenstande blandt andre menneskers skrald. Så for ikke at fjerne deres livsgrundlag har regeringen tilbudt dem arbejde på den nye genbrugsstation. Over 1200 har ifølge tal fra den brasilianske regering sagt ja.

Lukningen af lossepladsen har også fået opmærksomhed herhjemme, hvor studerende fra Aalborg Universitet sammensætter et program til skraldernes børn. Skraldesamlerne har levet i et parallelsamfund i generationer. Derfor laver de studerende programmer, der forbereder arbejderne på deres nye liv.

”Vi lærer børnene, hvordan man undgår livsstilssygdomme, som der er mange af blandt deres forældre. Vi hjælper også med et IT-system til basal matematikundervisning. Forældrene er ikke vant til at få fast løn, så de ved ikke, hvordan man får den til at holde en hel måned,” siger Gustav Refer Ebbesen, som studerer teknologiantropologi på Aalborg Universitet.

De studerende samarbejder med en lokal studenterorganisation, som sikrer, at projektet bliver implementeret lokalt og kører videre, når de studerende er færdige med projektet efter forårssemestret.

Relaterede nyheder